stomatologia rodzinna

Przyczyny erozji szkliwa

Erozję szkliwa definiujemy jako utratę powierzchniową twardych tkanek zęba. Powodują ją procesy chemiczne, zachodzące bez udziału mikroorganizmów – biorą w niej udział przede wszystkim kwasy oraz pozostałe związki chelatujące. W wyniku tych procesów na powierzchni policzkowej i przedsionkowej zębów (rzadziej w rejonie poddziąsłowym) powstają płaskie, niezabarwione ubytki o zaokrąglonych, dobrze widocznych krawędziach.

Rozwój erozji szkliwa przebiega w trzech stadiach.

Erozja początkowa przejawia się między innymi pojawieniem się przezierności krawędzi siecznych oraz ciemniejszych zabarwień na powierzchni zęba. Pierwsza faza jest trudna do zauważenia, dlatego tak ważne są wizyty kontrolne – niepodjęcie leczenia może doprowadzić do rozwoju choroby. Pojawi się erozja zaawansowana, a następnie ciężka, której efektem mogą być obejmujące zębinę zmiany i duża utrata szkliwa. Może to skutkować nieodwracalną stratą tkanek twardych zęba. Zęby mogą stać się żółte, nadwrażliwe, bardziej kruche oraz podatne na ścieranie.

 

Jakie czynniki powodują erozję szkliwa?

Erozja szkliwa jest skutkiem nieprawidłowego sposobu żywienia oraz niewłaściwej higieny jamy ustnej. W niektórych przypadkach na jej pojawienie się mają wpływ czynniki wewnątrzpochodne.
Jeśli chcemy ograniczyć ryzyko pojawienia się erozji szkliwa należy uważać na kwaśne napoje i pożywienie. Zębom mogą zaszkodzić napoje energetyczne, płyny dla sporowców i odświeżające, produkty typu light, soki zrobione z cytrusów, a także słodkie, gazowane napoje, które w swoim składzie mają kwas cytrynowy lub fosforanowy. Należy również uważać na ocet winny, sos, winegret oraz marynaty.

Na ryzyko narażone są niestety osoby prowadzące zdrowy tryb życia, które jedzą dużo owoców. Przykładowo sok pomarańczowy może mieć nawet 4 punkty w skali pH, jabłko – do 3,5 pH, podobnie jak polecany osobom na diecie grejpfrut.

Erozję mogą powodować również czynniki takie jak refluks żołądkowo-przełykowy, przewlekłe wymioty, niezrównoważona dieta, zaburzenia w produkcji śliny, alkoholizm, odwodnienie oraz choroby układu pokarmowego.

Co interesujące, erozję szkliwa możemy uznać za pewnego rodzaju skutek uboczny rozwoju cywilizacji. Według badań naukowców, problem ten nie dotyczył człowieka prehistorycznego. W czasach pierwotnych głównym napojem była woda, a pokarmy zawierające kwasy były dostępne sezonowo, dlatego remineralizacja szkliwa przebiegała naturalnie, dzięki ślinie. Zmiana trybu życia oraz sposobu żywienia, a także upowszechnienie procesu fermentacji w procesie konserwacji pokarmów stało się jedną z przyczyn upowszechnienia problemu erozji szkliwa.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.