stomatologia rodzinna

Kiedy stosujemy białą dietę?

Słowo „dieta” kojarzymy często z wyrzeczeniami i ograniczeniami. To obiegowe rozumienie nie jest jednak do końca prawidłowe. Dieta to przede wszystkim sposób żywienia, który nie powinien służyć wyłącznie utracie masy ciała, ale zachowaniu zdrowia i szczupłej sylwetki na stałe. Biała dieta, o której piszemy, nie służy jednak utrzymaniu wagi. Jej głównym celem jest posiadanie białego uśmiechu po zabiegu zabiegu wybielania.

 

Dla kogo biała dieta?

Biała dieta stosowana jest przez osoby, które zdecydowały się na zabieg wybielania. Przez pierwsze dni po zabiegu musimy unikać jedzenia i picia napojów, które mogłyby zabarwić szkliwo. Bardzo ważne jest absolutne przestrzeganie zaleceń diety przez pierwsze dwie doby – odwodnione po wybielaniu szkliwo jest wtedy bardziej podatne na działanie barwników, które mogą zmienić ich barwę. Białą dietę powinny stosować również osoby, które przeprowadzają kilkunastodniową kurację w domu, w trakcie jej trwania i kilka dni po jej zakończeniu.

Ciekawostką jest fakt, że biała dieta może mieć również działanie odchudzające. Spożywany w jej trakcie nabiał reguluje apetyt, przyśpiesza metabolizm, stymuluje trawienie i pracę układu pokarmowego. Biała dieta jest również bogata w wapń, białko, aminokwasy i witaminy.

 

Biała dieta – co jeść, czego unikać?

Lista produktów zalecanych w białej diecie jest długa. Znajdziemy na niej przede wszystkim nabiał – białe sery, mleko, jogurty i twaróg, białe pieczywo i makaron, ryż, otręby owsiane, ryby, drób, owoce morza, kasze jaglaną i jęczmienną. Z owoców bezpiecznym wyborem będą banany, a z warzyw podczas białej diety można jeść białe warzywa oraz takie, które posiadają małą ilość barwnika – są to na przykład cebula, czosnek, ziemniaki, kalarepa, biała kapusta, rzodkiew i fasola, a po obraniu ze skórki – także ogórek, cukinia oaz bakłażan.

W trakcie białej diety wykluczone jest większość warzyw i owoców, szczególnie tych o intensywnym kolorze i smaku (są to na przykład wiśnie, jagody, papryka, czerwona kapusta, buraki i pomidory). Inne produkty, których trzeba unikać to między innymi kawa i herbata, napoje gazowane, ciemne soki i alkohol (szczególnie czerwone wino), a także żółte sery i wędliny (z wyjątkiem drobiu), czekolada, kakao, zupy, ciemne sosy, a także kolorowe przyprawy (na przykład kurkuma, cynamon i curry). Należy również zrezygnować z palenia.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.